Krémy
Dortový krém
Suroviny:
3-4 hrsti polohrubé mouky, 2 žloutky, 400 g cukru krupice, 500 g másla, 1/2 l mléka
Postup:
Vše kromě másla smícháme. Směs ve vodní lázni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.Vzniklou hmotu necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty vmícháme máslo.
Karamelový krém
Suroviny:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 250 g másla
Postup:
Plechovku salka vaříme uzavřenou 2 hodiny ve vodě. Je dobré si salko takto připravit den předem, musí být dobře vychladlé.Vařené salko zapracujeme do másla tak, aby nám vznikl hladký krém.
Máslový krém
Suroviny:
1 vanilkový cukr, 500 g másla, 4 lžíce krupicového cukru, 3 vejce, rum
Postup:
Vejce ušleháme ve vodní lázni se 4 lžícemi cukru a 1 vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Necháme vychladnout.Změklé máslo ušleháme a postupně přidáváme k vychladlé žloutkové směsi. Kaši znovu ušleháme. Pro zlepšení chuti můžeme přidat trochu rumu.Důležité při přípravě máslového krému je, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Do máslového krému můžeme přimíchat i kakao a tímto způsobem vznikne kakaový krém.
Pařížský krém
Suroviny:
4 kelímky smetany ke šlehání, 100 g cukru krupice, 80 g prosátého kakaa
Postup:
Smetany ke šlehání svaříme s cukrem, ale musíme dávat pozor, abychom je nepřipálili. Pak ji odstavíme a metličkou vmícháme prosáté kakao. Necháme vychladnout. Vychladlý pařížský krém dáme do lednice a necháme odpočinout do druhého dne.Druhý den vyšleháme pařížský krém ručním šlehačem na nejvyšší otáčky.