Recepty plné čokolády
Čokoládové dortíčky
Suroviny:
150 g másla, 5 žloutků, 150 g moučkového cukru, kůra z dobře omytého citronu, 150 g čokolády, sníh z 5 bílků, 150 g polohrubé mouky, 20 g másla a hrubá mouka na plech, pikantní zavařenina utřená s rumem
Postup:
Změklé málo ušleháme s cukrem, citrónovou kůru a žloutky do husté pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu a tuhý sníh z bílků současně s moukou. Na vymazaný plech vysypaný moukou rozetřeme těsto asi na 2,5 cm vysoko. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. z upečeného chladnějšího těsta vykrajujeme pomocí koblihového tvořítka dortíčky. Povrch potřeme slabší vrstvou zavařeniny a polijeme citrónovou nebo kávovou polevou a ozdobíme lískovými oříšky.
Kokosové řezy s čokoládovou polevou
Suroviny:
8 bílků, 300 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu, 100 g hrubé mouky, strouhaná citronová kůra
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 100 g másla
Čokoládu nalámeme na kousky, rozehřejeme s máslem ve vodní lázni a umícháme do hladka.
Krém:
3 žloutky, 4 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 250 g másla
Žloutky s mlékem, moučkovým cukrem a kakaem ušleháme ve vodní lázni. Poté vychladíme a postupně vmícháme do předem utřeného másla.
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme moučkový cukr. Pak lehce vmícháme strouhaný kokos, strouhanou citronovou kůru a hrubou mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Upečený a vychladlý moučník potřeme krémem a polijeme čokoládovou polevou. Dáme do chladna ztuhnout a pak nakrájíme na řezy.
Čokoládové brownies
Suroviny:
350 g kvalitní čokolády, nasekané nabo nahrubo nastrouhané, 250 g másla, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 85 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva
Postup:
V připravené míse ušleháme vejce, přidáme cukr a vše pečlivě vyšleháme, dokud se cukr nerozpustí. Do horké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni nalijeme vaječnou směs, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše vymícháme do hladkého krému. Směs nalijeme do připravené formy vyložené papíren na pečení nebo vysypané a vymazané. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme dokud není povrch na dotek pevný a suchý, ale uvnitř musí zůstat ještě vláčný. Po upečení necháme brownies vychladnout a teprve potom jej nakrájíme na jednotlivé porce.
Rychlé čokoládové muffiny
Suroviny:
250 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 125 g másla, 100 g cukru krupice, 2 vejce, přibližně 5 polévkových lžic mléka, 1 tabulka čokolády
Postup:
V připravené míse ušleháme povolené máslo spolu s cukrem a vejci do hladkého krému (šleháme dokud se cukr nerozpustí). Potom přidáváme mouku, prášek do pečiva a promícháme. Nakonec přilijeme mléko, čokoládu a vše důkladně promícháme. Formičky na muffiny naplníme připraveným krémem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Upečené muffiny necháme vychladnout a můžeme podávat.