Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční recepty

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 1/2 vanilkového cukru, 220 g másla nebo jiného tuku např. Hera, citronová kůra, 2 žloutky a dále budeme potřebovat moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování rohlíčků po upečení.

Postup:

Vše zpracujeme v těsto, postupně rukama vyvalujeme delší válečky, nožem nakrájíme na kousky a tvarujeme malé rohlíčky. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Peču na teflonové fólii, dobře poslouží i papír na pečení, předtím jsem plech jen velmi mírně přetřela tukem.

Linecké

Suroviny:

Na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 200 g másla, 2 žloutky

Na náplň je nejlepší rybízová nebo jahodová marmeláda

Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr

Postup:

Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme na hladké a vláčné těsto.

Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po vychladnutí těsto na vále rozválíme na tenký plát a vykrajujeme různé tvary lineckého cukroví. Poklademe na plech a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 175 °C.

Upečené linecké cukroví natřeme marmeládou a vrch namáčíme do moučkového cukru smíchaný s vanilkovým.

Medové perníčky

Suroviny:

1 lžička sody, 100 g tuku, 2 lžičky perníkového koření, 140 g cukru moučka, 2 vejce, 400 g hladké mouky, 2 lžíce medu

Postup:

Cukr utřeme se 2 vejci a změklou Herou, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo zdobené třeba na Valentýna.

Vosí hnízda

Suroviny:

Těsto: 160 g mletých piškotů, 60 g másla, 2-3 lžíce mléka, 100 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, rum
Krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum

Kulaté piškoty

Postup:

Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky mléko a rum. / místo mléka můžeme přidat víc rumu / a vypracujeme vláčné těsto.
Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém.
Z těsta uděláme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly a střed naplníme krémem. Celé potom přilepíme na piškot.

Ořechové foukané rohlíčky

Suroviny:

100 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 125 g mletých vlašských ořechů, 125 g másla

Na dokončení: 100 g čokoládové polevy

Postup:

Mouku prosejeme s cukrem, přidáme jednou sodu, mleté ořechy a nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto, které rozdělíme na kousky. Každý kousek vtlačíme v tenčí vrstvě do formičky na rohlíčky. Pečeme v troubě předehřáté jen na 150°C asi 15-20 minut. Během pečení se rohlíčky nafouknou a uvnitř zůstanou duté. Po upečení necháme cukroví krátce vychladnout ve formičkách a pak ho vyklopíme. Rohlíčky po vychladnutí buď ozdobně přestříkáme rozehřátou čokoládou nebo oba konce máčíme v čokoládě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< říjen / 2018 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 13584
Měsíc: 237
Den: 4